"Fényevő" nagyfiam ötlete alapján készült ez a recept. Ő találta ki, hogy a szülinapjára majd ilyen tortát szeretne, tegnap sikerült elkészíteni neki a kedvenceit egy sütiben (kapásból 2 nagy szeletet elfogyasztott). Szuper finomság kerekedett ki belőle egy réteg citromos és egy réteg epres mousse krémmel. Az epret nyugodtan helyettesíthetitek akár málnával is, de ő most epreset szeretett volna, így ilyen lett.
Piskóta:
(25x30 cm-es tepsi)
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál rizsliszt (https://torokcsoki.hu/Rizsliszt )
A tojások fehérjét felverjük 4 evőkanál cukorral (nem szükséges nagyon keményre felverni-elég kb. borotvahab állagúra, mert akkor a sütőben összeesik és lapos lesz a piskóta), majd a tojások sárgáját is habosra keverjük a maradék 2 evőkanál cukorral.
Fakanállal óvatosan összekeverjük őket,majd rászitáljuk a 6 evőkanálnyi rizslisztet és szintén nagyon óvatosan simára kavarjuk.
180 fokon (alsó-felső sütésen) kb 15-20 perc alatt megsütjük.
Ezt megismételjük még 2x, ugyanis 3 piskótára van most szükségünk.
Epres mousse:
- 45 dkg eper
- 10 dkg cukor
- 5 lapzselatin
- 3 dl laktózmentes tejszín vagy tejmentes "tejszín" +1 habfixáló (tejmentes tejszínnél nem szükséges)
+ 2-3 marék eper feldarabolva és a krém tetejére szórva
1. Az epret feltesszük főlni a cukorral, előtte kicsit összenyomkodtam villával, hogy levet eresszen. Forralom kb 5 percig, majd botmixerrel összeturmixolom.
2. A lapzselatinokat beáztattam kb. 5 percig vízbe (vagy ameddig a csomagoláson fel van tüntetve), majd hozzákeverem a meleg,de nem forró krémhez.
3. Felverjük a tejszínt a habfixálóval, majd a kihűlt krémbe keverjük.
4. Ráönjük a piskótára, rászórjuk az eper darabokat, ráteszünk mégegy piskótát és betesszük a hűtőbe dermedni.
Citromos krém:
- 5 dl laktózmentes tejföl
- 3 nagy citrom
- 130 g cukor
- 20 g zselatin
- 5 dl laktózmentes tejszín vagy tejmentes "tejszín" +2 habixáló (tejmentes tejszínnél nem szükséges)
1. A tejfölt egy lábasba tesszük a citromok levével, 2 citrom lereszelt héjával és a cukorral együtt. Elkezdjük főzni, amikor kezd langyos lenni, beleszórjuk a zselatint, majd tovább melegítjük, közben keverjük folyamatosan! Ha már "csípős meleg" (beletesszük az ujjunkat és nem bírjuk 3 mp-nél tovább benne tartani), akkor lezárjuk és hagyjuk kihűlni.
2. Felverjük a tejszínt a habfixálóval és a kihűlt krémhez keverjük.
3. Ha az epres krém kissé megszilárdult, akkor ráönthetjük a középső piskóta tetejére a citromos krémet is, majd mehet rá az utolsó piskóta.
Tehát a rétegek:
Piskóta - epres mousse - eper darabok - piskóta - citromos krém - piskóta - tejszínhab.
Díszítés:
Felverünk 2 dl laktózmentes tejszínt 1 habfixálóval és kidíszítjük vele a tetejét tetszés szerint. A sütemény tetejére tehetünk még néhány gyümölcsöt vagy csak szimplán megszórhatjuk egy kis kakaóporral a tejszín tetejét!
☝️ Tipp: ha nem szeretnétek ennyi piskótát sütni,akkor tegyetek csak egy piskótát alulra,a krémeket pedig egymásra. Ilyenkor célszerű a citomos krémet alulra tenni, mert az kicsit keményebb. Ha teljesen megszilardult már, akkor mehet a tetejére az epres mousse is!