Aki épp fogyókúrázik, az lapozzon tovább, mert ez egy brutálisan kalóriadús sütemény!
Sokféle textúra megjelenik benne. Puha piskóta, gyümölcsdarabok, sűrűbb savanykás krém és az édes tojáshab,aminek ropogós a teteje.
Nem tartozik ő sem a legfotogénebb sütemények közé, de a pirított tojáshabot imádom a tetején.
Recept:
1. Réteg
Piskóta:
- 7 tojás
- 7 evőkanál cukor
A tojások fehérjét felverjük 5 evőkanál cukorral (nem szükséges nagyon keményre felverni-elég kb. borotvahab állagúra, mert akkor a sütőben összeesik és lapos lesz a piskóta), majd a tojások sárgáját is habosra keverjük a maradék 2 evőkanál cukorral.
Fakanállal óvatosan összekeverjük őket, majd rászitaljuk a 7 evőkanálnyi rizslisztet és szintén nagyon óvatosan simára kavarjuk.
180 fokon (alsó-felső sütésen) kb 25 perc alatt megsütjük.
2. Réteg
- baracklekvár
- konzerv barack
Lekvárral vékonyan megkenjük a piskótát, majd rátesszük az apróra darabolt barackot.
3. Réteg
Mascarpone-s citromos krém
- 25 dkg laktózmentes mascarpone
- 4 dl laktózmentes tejszín + 2 csomag habfixáló
- 3 citrom leve és héja
- 10 dkg porcukor + 1 csomag vaníliás cukor
A mascarpone-t keverjük ki a porcukorral illetve a vaníliás cukorral. Tegyük bele a citromok levét és héját, keverjük simára.
Verjük fel a hideg tejszínt, közben adjuk hozzá a habfixálót.
Keverjük bele a tejszínt a mascarpone-s krémbe.
Kóstoljátok meg a krémet és ha szükségesnek találjátok, tegyétek bele még 1 citrom levét.
4. Réteg
Tojáshab
- 5 tojás fehérje
- 35 dkg cukor
- 1,25 dl víz
Vízből és a 30 dkg cukorból cukorszirupot főzünk. Tegyük őket egy lábasba és forraljuk!
Kb. 118 fokra kell felmelegíteni. Ha nincs cukorhőmérőtök, akkor az ujjatok segít majd forrástól számítva kb 10 perc után vegyetek ki belőle egy kiskanállal, majd nyomjátok bele kissé a mutatóujjatokat (óvatosan mert nagyon forró), aztán azt érintsétek össze többször gyorsan a hüvejkujjatokkal. Ha a 2 ujjatok között megjelenik egy vékony szál a cukorból,akkor már biztosan jó a szirup.
Legközelebb majd igyekszem készíteni egy videót is róla, úgy talán könnyebb lesz!
Közben a maradék cukorral verjük fel a fehérjét is. (Ha van állványos robotgépetek,akkor javaslom,hogy azzal verjétek fel)
Tehát ha kész a szirup és a tojásfehérjénket is felvertük, akkor nagyon óvatosan, vékony sugárban (úgy,hogy közben megy a robotgép tovább) csurgassuk bele a tojáshabba a szirupot!
Mindezek mellett persze a hagyományos módon gőz fölött is felverhető a tojáshab, csak szerintem az sokkal fárasztóbb művelet.
A gépet alacsony fokozaton hagyjuk még keverni, amig ki nem hűl a habunk.
Amikor kihűlt, kenjük a citromkrém tetejére és óvatosan pirítsuk meg a tetejét.
Tudom,hogy elsőre bonyolultnak tűnik, de nem az, viszont időigényes, úgyhogy ne akkor próbáljátok ki, amikor fél órátok van rá.