A következő süteményt az egyik citromos tortám ihlette, melynek nagy sikere lett. Savanykás pudingos krém és imádnivalóan édes tojáshab!
Piskóta:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál rizsliszt https://torokcsoki.hu/Rizsliszt
A sütőt 180 fokra felmelegítjük.
A tojások fehérjéből és 4 evőkanál cukorból kemény habot verünk.
A sárgáját 1 evőkanál cukorral habosra keverjük és laza mozdulatokkal, fakanállal belekeverjük a fehérjébe.
Beleszitáljuk a rizslisztet és nagyon óvatosan elvegyítjük benne.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen elkenjük rajta a tésztát.
Betesszük az előmelegített sütőbe és kb 15 perc alatt megsütjük.
Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük és kihűtjük.
Közben elkészítjük a krémet:
2 vaníliás pudingpor
5 dl laktózmentes tej vagy mandulatej
8 evőkanál cukor
2-3 citrom leve (ízlés szerint) és 2 citrom héja
2 dl laktózmentes vagy tejmentes tejszín
A pudingport elkeverjük a tejjel és a cukorral, majd sűrűre főzzük. Amikor kész, ne vegyétek le a tűzről, öntsétek hozzá a citromok levét lassan‼️ Közben kevergessétek, hogy szép egynemű legyen, majd mehet bele a citromok reszelt héja is. Ha benne van a citrom, kóstoljátok meg és ha nem elég savanyú, nyugodtan tegyetek bele még, ugyanis a tejszín lazítani fog rajta és el fog venni a savasságból.
Verjünk habbá 2 dl tejszínt egy zacskó habfixálóval és keverjük a kihűlt pudingos krémbe.
Kenjük rá a kihűlt piskótára (lehetséges, hogy a sok krémtől nem lesz szép tekercs formája, de ha ez zavar, akkor tegyetek bele kevesebb krémet). Nálunk most a sok krém volt a lényeg!
Plusz extraként szórhattok bele meggyet, ribizlit, áfonyát vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt.
Tegyétek hűtőbe legalább 1 órára.
Tojáshab:
Cukorszirup: 135g cukrot és 35 ml vizet egy lábasban felforralunk és cukorszirupot főzünk belőle. (kb 10 percig főzzük nagyjából 115-120 fokig, amíg besűrűsödik és már lassan bugyog) Közben 72 g tojásfehérjét felverünk 66g cukorral, majd ha már kemény a hab, beleöntjük a cukorszirupot lassú sugárban és aztán addig keverjük, amíg ki nem hűl a habunk. Ha kész, rákenjük a sütire, majd egy zsebsárkánnyal karamellizáljuk, amitől szuper roppanós lesz a teteje és isteni az íze.
Aztán dugjunk el magunknak pár szeletet, mert erre mindenki gyorsan rárepül! :)
Torta verzióban így nézett ki:
