TOP termékek

Szállítás csomagautomatába

Házhozszállítás

Bankkártyás fizetés

Személyes átvétel Balassagyarmaton

Blog

Gluténmentes kenyér

Nagy Noémi
2021.06.27 19:36
Gluténmentes kenyér

Hat éve még nagyon sok kenyérnek nem nevezhető dolog landolt a kukában, nem kelt meg..., vagy túlságosan is..., túl sűrű volt a tészta..., vagy túl híg..., túl sült, vagy épp még nem sült meg eléggé. Sok sok kísérletezés után végre azt mondhatom, hogy ez a nagybetűs KENYÉR számunkra!

A külseje ropogós, a belseje puha és vágás közben nem nyomódik laposra.

Az első és legfontosabb dolog,hogy felejtsünk el mindent,amit a búzalisztes kenyér dagasztásáról tudunk (legalábbis amig ezt a kenyeret készítjük).

 

Hozzávalók:

- 50 dkg Nutri free mix per pane kenyérliszt 

- 10 g száraz élesztő (https://torokcsoki.hu/Haas-instant-eleszto)

- 1 kiskanál cukor 

- 1 kiskanál só 

- 2 kiskanál utifűmaghéj 

- 2 kiskanál burgonyapehely (https://torokcsoki.hu/Cornito-burgonyapehely)

- 450 ml langyos víz

- 10-15 g olaj 

Utifűmaghéj és burgonyapehely nélkül is elkészíthető, de akkor a víz mennyiségéből vegyünk le 50 ml-t!

1. A sót tegyük egy tál aljába, szórjuk rá a lisztet, tegyük hozzá a burgonyapelyhet és az utifűmaghéjat. 

2. Csináljunk egy kis mélyedést a liszt közepébe és szórjuk bele a cukrot,majd az élesztőt is.

3. Öntsük rá a langyos vizet. Én várni szoktam 1-2 percet,amig feloldódik az élesztő.

4. A robotgép dagasztóspiráljával keverjük össze és a végén adjuk hozzá az olajat.

Olajos kézzel formázzunk nagyjából egy henger alakot a tésztából,majd tegyük sütőpapírral bélelt kenyérformába (vagy akár bele is kanalazhatjuk, aztán a végén elsimítjuk olajos kanállal a tésztát,hogy egyenletes legyen).

Konyharuhával letakarva tegyük 50 fokra melegített sütőbe kb. fél órára.

Tegyük 180 fokra melegített sütőbe és körülbelül 50 perc alatt süssük meg.

A sütőből kivéve borítsuk ki egy konyharuhára és bugyoláljuk be, amíg ki nem hűl.

Ahogy az összes gluténmentes kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb, így én ,mindig felszeletelem és lefagyasztom, amit nem eszünk meg 1-2 nap alatt. Fagyasztóból kivéve a pirítós sütőben kiolvaszthatjuk és újra puha lesz.