Hat éve még nagyon sok kenyérnek nem nevezhető dolog landolt a kukában, nem kelt meg..., vagy túlságosan is..., túl sűrű volt a tészta..., vagy túl híg..., túl sült, vagy épp még nem sült meg eléggé. Sok sok kísérletezés után végre azt mondhatom, hogy ez a nagybetűs KENYÉR számunkra!
A külseje ropogós, a belseje puha és vágás közben nem nyomódik laposra.
Az első és legfontosabb dolog,hogy felejtsünk el mindent,amit a búzalisztes kenyér dagasztásáról tudunk (legalábbis amig ezt a kenyeret készítjük).
Hozzávalók:
- 50 dkg Nutri free mix per pane kenyérliszt
- 10 g száraz élesztő (https://torokcsoki.hu/Haas-instant-eleszto)
- 1 kiskanál cukor
- 1 kiskanál só
- 2 kiskanál utifűmaghéj
- 2 kiskanál burgonyapehely (https://torokcsoki.hu/Cornito-burgonyapehely)
- 450 ml langyos víz
- 10-15 g olaj
Utifűmaghéj és burgonyapehely nélkül is elkészíthető, de akkor a víz mennyiségéből vegyünk le 50 ml-t!
1. A sót tegyük egy tál aljába, szórjuk rá a lisztet, tegyük hozzá a burgonyapelyhet és az utifűmaghéjat.
2. Csináljunk egy kis mélyedést a liszt közepébe és szórjuk bele a cukrot,majd az élesztőt is.
3. Öntsük rá a langyos vizet. Én várni szoktam 1-2 percet,amig feloldódik az élesztő.
4. A robotgép dagasztóspiráljával keverjük össze és a végén adjuk hozzá az olajat.
Olajos kézzel formázzunk nagyjából egy henger alakot a tésztából,majd tegyük sütőpapírral bélelt kenyérformába (vagy akár bele is kanalazhatjuk, aztán a végén elsimítjuk olajos kanállal a tésztát,hogy egyenletes legyen).
Konyharuhával letakarva tegyük 50 fokra melegített sütőbe kb. fél órára.
Tegyük 180 fokra melegített sütőbe és körülbelül 50 perc alatt süssük meg.
A sütőből kivéve borítsuk ki egy konyharuhára és bugyoláljuk be, amíg ki nem hűl.
Ahogy az összes gluténmentes kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb, így én ,mindig felszeletelem és lefagyasztom, amit nem eszünk meg 1-2 nap alatt. Fagyasztóból kivéve a pirítós sütőben kiolvaszthatjuk és újra puha lesz.