TOP termékek

Rendelésed 15000.- forint felett ingyen szállítjuk!

Blogunkba saját magunk által kitapasztalt, valóban sikeres és működő, jól bevált recepteket teszünk közzé!

Gluténmentes kenyér

Nagy Noémi
Gluténmentes kenyér

Hat éve még nagyon sok kenyérnek nem nevezhető dolog landolt a kukában, nem kelt meg..., vagy túlságosan is..., túl sűrű volt a tészta..., vagy túl híg..., túl sült, vagy épp még nem sült meg eléggé. Sok sok kísérletezés után végre azt mondhatom, hogy ez a nagybetűs KENYÉR számunkra!

A külseje ropogós, a belseje puha és vágás közben nem nyomódik laposra.

Az első és legfontosabb dolog,hogy felejtsünk el mindent,amit a búzalisztes kenyér dagasztásáról tudunk (legalábbis amig ezt a kenyeret készítjük).

 

Hozzávalók:

- 50 dkg Nutri free mix per pane kenyérliszt 

- 10 g száraz élesztő (https://torokcsoki.hu/Haas-instant-eleszto)

- 1 kiskanál cukor 

- 1 kiskanál só 

- 2 kiskanál utifűmaghéj 

- 2 kiskanál burgonyapehely (https://torokcsoki.hu/Cornito-burgonyapehely)

- 450 ml langyos víz

- 10-15 g olaj 

Utifűmaghéj és burgonyapehely nélkül is elkészíthető, de akkor a víz mennyiségéből vegyünk le 50 ml-t!

1. A sót tegyük egy tál aljába, szórjuk rá a lisztet, tegyük hozzá a burgonyapelyhet és az utifűmaghéjat. 

2. Csináljunk egy kis mélyedést a liszt közepébe és szórjuk bele a cukrot,majd az élesztőt is.

3. Öntsük rá a langyos vizet. Én várni szoktam 1-2 percet,amig feloldódik az élesztő.

4. A robotgép dagasztóspiráljával keverjük össze és a végén adjuk hozzá az olajat.

Olajos kézzel formázzunk nagyjából egy henger alakot a tésztából,majd tegyük sütőpapírral bélelt kenyérformába (vagy akár bele is kanalazhatjuk, aztán a végén elsimítjuk olajos kanállal a tésztát,hogy egyenletes legyen).

Konyharuhával letakarva tegyük 50 fokra melegített sütőbe kb. fél órára.

Tegyük 180 fokra melegített sütőbe és körülbelül 50 perc alatt süssük meg.

A sütőből kivéve borítsuk ki egy konyharuhára és bugyoláljuk be, amíg ki nem hűl.

Ahogy az összes gluténmentes kelt tészta, ez is frissen a legfinomabb, így én ,mindig felszeletelem és lefagyasztom, amit nem eszünk meg 1-2 nap alatt. Fagyasztóból kivéve a pirítós sütőben kiolvaszthatjuk és újra puha lesz.