A jó idő elengedhetetlen gasztro "kelléke" a lángos. Forróság, strand, jégkása és a lángos...! Hmm..
Bár forróság még nincs nálunk, azért ez senkinek ne vegye el a kedvét a lángos sütéstől.
A "hűtős lángost" sokan ismerhetitek (csak bekeverjük és a hűtőbe eltéve napokig elláthatjuk a családot kellő mennyiségű friss lángossal).
Nálunk mostanában úgy a menő, ha minden extrával ellátjuk eme finomságot..
Íme a recept gluténmentesen:
- 50 dkg gluténmentes kenyérliszt (én Nutri free mix per pane-t használtam)
- 1 csomag(7g) száraz élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 1,5 doboz (kis poharas) laktózmentes kefír(helyettesíthető joghurttal vagy tejföllel is)
- 2 tojás
- 1.5 kiskanál só
- 0.5 kiskanál utifűmaghéj (elhagyható)
- 0.25 dl olaj
- 1 dl langyos laktózmentes tej vagy rizstej
Elkészítés:
1. A sót egy nagy tál aljába szórjuk, majd beletesszük a lisztet, az utifűmaghéjat, kissé elkeverjük és egy mélyedést csinálunk a közepébe.
2. Beleszórjuk a cukrot és a száraz élesztőt, majd ráöntjük a langyos tejet. (itt várni szoktam 1-2 percig,amíg feloldódik az élesztő) Ha valaki hagyományos élesztőt használ, akkor azt nyugodtan felfuttathatja külön és aztán öntheti bele a lisztes tálba.
3. Beletesszük a kefírt és a tojásokat.
4. Nagyjából bedagasztjuk, majd hozzátesszük az olajat is és szép, sima tésztát készítünk belőle.
5. Betesszük egy zacskóba és a hűtőben pihentetjük, amíg a sütésre nem kerül a sor.
Mielőtt kisütnénk, nagyjából fél órával előtte vegyünk ki belőle annyi adagot, amennyit el szeretnénk fogyasztani. Olajozzunk be egy műanyag tálcát vagy nagy tányért és lapítsuk ki rajta a beolajozott tenyerünkkel a gombócokat kb 1 cm vastagságúakra (így egy nagy lapos korongot kapunk). Tegyük a tálcát 50 fokra előmelegített sütőbe és hagyjuk kelni nagyjából 20-25 percig. Látni fogjátok rajta, hogy milyen szépen felpuffadnak majd. Szobahőmérsékleten nagyon sokat kellene várni erre az eredményre.
Ha elég meleg az olaj, nagyon óvatosan(különben elszakad a tészta) alányúlva vagy a tenyeretekre borítva vegyétek le a tálcáról és mehet is a forró olajba!
Ha szépen megsült mind a két fele, lecsepegtetjük és már ehetjük is kedvünk szerint
Nálunk a "full extrás" lángos a menő, ami a feltéteket illeti. Fokhagymás tejföl, lila hagyma karikák, és sajt.
Jó étvágyat hozzá !