Azért idézőjeles, mert nem a megszokott téglalap alakú Lasagne tésztából készült,hanem csavart tésztából.
Ettől függetlenül nem igazán különbözik a lasagne-tól.
Recept:
- 500 g gluténmentes fusilli (csavart tészta) https://torokcsoki.hu/Risolino-rizsteszta-fusilli
- 1 kg darált hús
- só, bors, bazsalikom, babérlevél, fokhagyma
- olivaolaj
- 2 fej vöröshagyma apróra vágva
- ketchup /darabolt paradicsom/ sűrített paradicsom
+ Laktózmentes trappista sajt
Besamel mártás:
- 7 dkg margarint
- 7 evőkanál rizsliszt (https://torokcsoki.hu/Rizsliszt )
- 7 dl tej (nálam 3 dl laktózmentes tej és 4 dl rizstej)
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
1. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd rátesszük a húst és lepirítjuk.
Közben kifőzzuk a tésztát.
2. A húst ízlés szerint fűszerezzük, rátesszük a sűrített paradicsomot (vagy a darabolt paradicsomot/ ketchupot) egy kis vizet öntünk alá és összefőzzük.
3. Elkészítjük a besamel mártást.
A margarint lassú tűzön megolvasztjuk, rátesszük a rizslisztet, kicsit pirítjuk, majd lassanként hozzáöntjük a tejet, fűszerezzük és besűrítjük.
4. Tepsibe vagy tűzálló üveg tálba rétegezzük.
Alulra kerül a besamel, rá a tészta, majd a darálthúsos szósz. Retegezzük igy, amig el nem fogy. Legfelülre a paradicsomos szósz kerüljön, aztán egy jó nagy adag reszelt reszelt sajttal terítsük be a tetejét!
Jó étvágyat hozzá!
Tejmentesen is elkészíthető, ha a besamel mártásnál a tejet növényi tejre cseréljük és a tepsi tetejére növényi sajtot szórunk (ebből érdemesebb az olvadós fajtát rátenni, mert van,amelyik hő hatására gumis állagú lesz).
A növényi sajtnál, ha azt szeretnénk, hogy jó olvadós legyen, reszelés után keverjük össze egy kis rizskrémmel és úgy tegyük rá az ételre.